Oldies Online

The Music Channel

Je hoort nu op Oldies Online Radio

Title

Artist


Toto “Afrika” Live

Africa is een nummer van de Amerikaanse rockgroep Toto. Het lied verscheen voor het eerst op het album Toto IV uit 1982 en werd geschreven door toetsenist David Paich en drummer Jeff Porcaro.

In Nederland werd de plaat veel gedraaid op Hilversum 3. De plaat bereikte de 2e positie in de Nederlandse Top 40 en de 4e positie in de Nationale Hitparade en de TROS Top 50.

De videoclip van het lied werd geregisseerd door Steve Barron en ging in het voorjaar van 1982 in première. De video toont de band Toto in een bibliotheek, waarin verschillende aspecten van de Afrikaanse cultuur worden vertoond en uitgebeeld. Hoewel het lied een grote hit was in de jaren tachtig, vond er omstreeks 2015 een heropleving plaats via sociale media.

De eerste ideeën en teksten kwamen van David Paich, hij trok zich het lot aan van mensen in Afrika na het zien van een documentaire. Van verdere invloed was de katholieke school waar Paich heen ging, waar hij verhalen kreeg te horen over het missionarisleven. Dit inspireerde Paich om te schrijven over een persoon die een eenzame missionaris bezoekt. Aan dit onderwerp wordt meerdere keren gerefereerd in het lied, zoals de zin “I bless the rains down in Africa.”

Paich schreef ook de eerste melodieën van het lied. Volgens hem speelde hij wat op zijn keyboard en vond zo de openingsakkoorden van het lied. Echter, instrumentaal gezien duurde het wat langer om het lied af te maken. Voor de basis gebruikte Paich een synthesizer (Yamaha CS-80). Hierna werden er verschillende opnames gemonteerd tot één melodie van een conga en drumstel door Jeff Porcaro en Lenny Castro. Als laatste werden de volgende instrumenten toegevoegd aan de melodie: bongo, jingle stick, koebel, shaker en tamboerijn. Bobby Kimball, Steve Lukather en Paich fungeerde in het achtergrondkoor.

(bron: Wikipedia)